Over mij, Maartje Smit

A.k.a. “Wanderlicious”

“Choose a job you love and you will never work a day in your life.” 

 Ik ben Maartje Smit aka Wanderlicious uit Apeldoorn, ondernemend, ambitieus, leergierig en een echte levensgenieter. Met mijn positiviteit, humor en overtuigingskracht worden plannen werkelijkheid.

MIJN VERHAAL

Maartje Vrijheid 

Ik ben in 1984 geboren in Apeldoorn, waar ik een fijne en sportieve jeugd heb gehad samen met mijn ouders en zus. Ik zwom zo’n 8 keer in de week en op een gegeven ogenblik was ik tweede van Nederland op de 100 meter schoolslag. Toen ik naar de HAVO ging werden er andere dingen belangrijk, dus ben ik abrupt gestopt. Ik heb mijn Detailhandel diploma behaald in Zwolle en vervolgens mijn bachelor Bedrijfseconomie behaald in Arnhem. 

Vanaf mijn 15de heb ik altijd naast alles wat ik deed gewerkt, van de Horeca naar de ICT. Tussen de sabbaticals door (zie: mijn wereld) heb ik altijd hard gewerkt. Als ik maar gelukkig was en dingen deed die ik leuk vond. Van barvrouw tot projectleider en van bedrijfsleider tot aan customer succes manager.

Maar als je werkt voor een “baas”, hoeveel vrijheid je ook krijgt, je hebt altijd bepaalde verplichtingen (en maar 24 vakantiedagen). Sinds 2022 ben ik daarom, naast de deeltijd vakopleiding aan de Fotovakschool, met veel plezier fulltime aan het werk als zelfstandig ondernemer. Fulltime interieur, portret, bedrijfs en event fotograaf. Een allround fotograaf gevestigd in Apeldoorn maar zonder grenzen. Van bedrijfsuitjes naar het buitenland, tot trouwen in Italië, ik ben jouw Wanderlicious fotograaf! 

 

MIJN WERELD

7 Continenten, 100+ landen

Mijn passie voor reizen begon toen ik heel jong was, mijn ouders lieten me een groot deel van Europa zien en toen ik 16 werd, in plaats van naar de Costa del Sol te gaan om te feesten, boekte ik een ticket naar Mexico. Vanaf dat moment bracht ik elke vakantie door in een ander land, het liefst zover mogelijk…

Toen ik mijn bachalor had behaald ben ik in 9 maanden afgereisd naar Australie, Nieuw Zeeland en Zuid-Oost Azie. “Wanderlicious” is later ontstaan tijdens mijn 5 jarige wereldreis. Ik heb toen mijn baan opgezegd, mijn huis verkocht en wederom een enkele reis naar Mexico geboekt. Vol nieuwsgierigheid, naïviteit en geen idee wat me te wachten stond begon ik aan een onvergetelijke reis. Ik reisde, woonde en werkte ik door meer dan 100 landen en 7 continenten. Ik heb mijn duik instructeur gehaald in Honduras, ik ben de Atlantische oceaan overgestoken met een cruise ship, ik ben van Londen naar Mongolië gereden in een Opel Corsa, ik heb de broer van Pablo Escobar ontmoet in Colombia, ik heb met wilde dolfijnen gezwommen in de Galapagos Eilanden en ik heb pinguïns geknuffeld in Antarctica. Maar ik heb ook heb een heftige aardbevingen meegemaakt in Costa Rica, me in benarde situaties bevonden in Jordanië. Ik ben heel erg ziek geworden in Guatemala en ik heb treinen gedeeld met honderden mishandelde vluchtelingen.

Als influencer deelde ik mijn avonturen met de rest van de wereld. Naast duizenden foto’s en verhalen te delen op Facebook, sprak ik op diverse internationale events, organiseerde ik groepsreizen, gaf ik duiklessen en genoot ik vooral van het vrije leven als digital nomad. 

MIJN LENS

Capture the moment.

Fotograferen is altijd al mijn passie geweest en eigenlijk fotografeer ik al mijn hele leven hobbymatig. Door herinneringen vast te leggen, breng ik de momenten later weer tot leven. Van mijn reizen heb ik dikke albums vol met mooie foto’s!

Door mijn wereldreis is mijn passie voor fotograferen nog groter geworden. Natuurlijk wilde ik deze toffe levensstijl vastleggen en nooit meer vergeten. Prachtige landschappen, fantastische witte stranden, wildlife, mooie mensen… Ik kwam op plekken waar het ook heel lastig was om een lelijke foto te maken.

Ik ben steeds professioneler gaan fotograferen. Dit lag deels aan dat ik eindelijk een betere camera kon kopen, aangezien ik daar tijdens mijn reis het geld en de ruimte niet voor had. En deels doordat ik ben gaan studeren aan de Fotovakschool.

Ik heb daar de techniek achter de fotografie geleerd en de verschillende vormen van fotografie hebben de revu gepasseerd. Fotografie is voor mij alleen nog steeds veel meer dan welk diafragma en of sluitertijd je gebruikt.  Het gaat mij om de connectie met mensen en de ervaringen die het fotograferen met zich meebrengt.

 

“Whatever you do, wherever you go. Make sure it makes you happy.”

Van alle uren die we wakker zijn, spenderen we de meeste aan werk. Zorg ervoor dat je keuzes maakt die voor jou goed voelen, niet die anderen begrijpen.